anem a Can Coll!!

El 25 d'octubre vam anar a fer una visita a Can Coll. Vam haver de ser ben matiners i matineres per sortir de l'Autònoma a les 8.30 del matí.

Què vam fer a Can Coll?

En arribar, ens van fer una presentació del CEA Can Coll; les persones que treballen a Can Coll ens expliquen les diferents propostes i activitats que plantejen quan vénen grups d'escoles. Ens van donar molts informació en paper, llibrets, documents, etc., per tal que ens féssim una idea més àmplia de què i com es treballa a Can Coll.

Tot seguit, ens vam dividir en 4 grups, per tal de fer les activitats següents:
  • La masia: La Pilar (la nostra professora de Coneixement del medi) ens va mostrar i explicar com es vivia antigament en una masia; l'evolució del segle XV al XXI. Vam aprendre coses que potser no ens hauríem plantejat si no ho haguéssim vist de prop, i imagino que pels infants ha de ser una experiència molt nova i atractiva. Ara bé, després de fer el recorregut per la masia em vaig plantejar com podria ser aquesta activitat enfocada als infants, ja que a nosaltres se'ns va explicar d'una forma "adulta" i més sistemàtica. A continuació mostro dues propostes que penso que podrien ser interessants per tal de fer aquesta visita amb infants:
  • a) Adjudicar a cada infant un paper concret d'algun personatge de la masia (el masover, el senyor de la casa, la mastressa...); per fer-ho encara més vivencial, seria interessant disfressar-los o donar-los algún accessori característic del personatge. Tot seguit, a mesura que avancen per les diferents estances de la masia i se'ls explica què s'hi feia, qui ho feia, etc., els petits podrien anar-ho representat.
  • b) Enlloc de ser ells els que es disfressen i representen els personatges, que els facin una petita representació teatral per les diferents habitacions de la masia, per tal que vegin exactament qui vivia en una masia i com era el seu dia a dia.
  • La Casa dels Petits: Aquest espai es dividia en diversos racons (racó de l'observació, racó de plàstica, etc.). Es tracta d'activitats en què els infants poden observar, no només mirant, sinó sobretot experimentant. Hi havia un racó amb fang, i uns motlles per plasmar-hi les petjades de diferents animals; un altre racó amb jocs relacionats amb animals i la natura; un altre per fer produccions a partir d'elements de la natura (closques de cargol, fulles, pinyes, etc.); un racó que consistia en clavar claus en un tros d'arbre, etc.
  • Itinerari dels sentits: Per grupets de 4 o 5, vam haver d'anar seguint un petit recorregut, en el qual ens vam anar trobant unes icones que representaven 4 sentits (la vista, el tacte, l'olfacte i l'oïda). Cada vegada que ens trobàvem un d'aquestes icones, ens havíem d'aturar per observar a través del sentit que corresponia. Vam poder escoltar el cant d'un ocell, el so de les fulles amb el vent; vam veure una caseta d'ocell; olorar flors; i tocar l'escorça d'un arbre, una pinya, etc. És una activitat molt atractiva pels infants, ja que és un moment que amb petits grupets poden anar seguint un recorregut amb unes idicacions fàcils, i observar allò que trobem en un entorn com és el bosc. L'objectiu d'aquesta activitat, doncs, és observar i experimentar de forma directa amb els elements de l’entorn natural propis de la tardor.
  • La granja i els horts: Les activitats que proposen als infants és que facin les feines que es duen a terme al camp, com és preparar el menjar pels animals, fer feines a l'hort, etc. Són activitats que ajuden a l'infant a posar-se al lloc d'un pagès i saber de més a prop com és aquesta feina. Nosaltres vam poder veure els animals que hi tenien: la Piga (una truja), la Muguera (una somera) i altres animals com gallines, conills, etc., i fins i tot vam poder agafar els pollets! També vam donar de menjar a alguns dels animals.
Cada activitat va durar 45 minuts, aproximadament, i  vam fer un descans entremig, que el vam aprofitar per tal d'esmorzar i per fer-nos la foto de grup!

Finalment vam haver d'omplir unes preguntes per opinar sobre la nostra experiència a Can Coll.

Les activitats que es plantejaven les vaig trobar molt interessants, especialment aquelles en què els infants havien de posar-se en un paper concret per tal de dur a terme les propostes. Aquest exemple el vam poder veure en l'última activitat (La granja i els horts).
Considero que les sortides i excursions són molt important de cara al coneixement i aprenentatge dels infants, sobretot si els proporcionem recursos i activitats en què puguin evidenciar i experimentar sobre el lloc que visiten.
En David ens va demanar que, durant la visita i en funció d'allò que veiéssim i observéssim a Can Coll, ens féssim preguntes relacionades amb el model d'ésser viu. Si voleu saber quines són les preguntes que em vaig plantejar, cliqueu aquí.

Voleu veure algunes de les fotos que vam fer a Can Coll?
Per conèixer més, accediu a la web de Can Coll!!               

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada