Les floridures d'un tomàquet

Avui hem portat les floridures del nostre tomàquet i les observacions que hem anat fent durant aquest mes. Abans d'aportar les nostres opinions sobre les floridures i parlar-ne, hem observat les floridures amb les lupes binoculars. Era molt curiós veure tots els pelets del fong, els diferents tons, les textures, etc. Hem pogut veure tant els nostres tomàquets florits com també els de les comapnyes; ha estat interessant poder veure els diferents resultats de fong en funció de les condicions en què es trobava el tomàquet.

Un cop feta l'observació de les floridures, conjuntament i amb l'ajuda del David, hem comentat quines condicions es necessiten per tal de què es produeixin floridures. Són le següents:
  • La temperatura: Entre els 2º i els 30º es produeixen fongs; les floridures són favorables dels 20º als 30º. També hem acordat que com més baixa és la temperatura, més lent és el procés de floridura. Dels 0º en avall, no es generen fongs; és per això que el menjar que posem al congelador no es floreix, sinó que es conserva.
  • L'oxigen: És l'element bàsic per tal que un ésser viu pugui viure (el tomàquet és un ésser viu).
  • La humitat: Una altra condició que també influeix; hi ha humitat tant en un espai obert com en un lloc tancat, inclús dins un recipient.
  • Els nutrients: Els éssers vius necessiten alimentar-se; els fongs s'alimenten del tomàquet, és a dir, en aquest cas, el tomàquet és el nutrient dels fongs.
  • El temps: En funció de les altres condicions, es necessitarà més temps o menys per produir les floridures. El factor que més influeix en el temps, però, és la temperatura; segons la temperatura, el fong sortirà més aviat o més tard.
Cal tenir en compte que tptes aquestes condicions no van per separat, sinó que totes van lligades i es relacionen entre elles per tal de que es produeixin els fongs.

Com és que els fongs han aparegut?

Els fongs es reprodueixen per les espores; les espores estan per l'aire, i quan troben les condicions favorables per reproduir-se és quan surten els fongs.
Encara que tapem un tomàquet dins d'un pot o en un recipient, hi segueix havent aire (si no ho tanquem al buit); per això en aquestes condicions també es generen fongs.

El David també ens ha explicat que els canvis de color de la floridura es donen perquè hi ha hagut reacció química.

El tomàquet d'una de nosaltres va fer un principi de floridura, però de seguida van aparèixer cucs i mosquits, i no s'han arribat a fornar més floridures; això ha estat perquè la floridura s'ha convertit en un aliment pels cucs. 

Després de parlar sobre les nostres floridures, ens hem plantejat preguntes:
  • A què obeeixen els diferents colors de la floridura?
  • Quan es mor, el fong?
  • Quan arrenquem un tomàquet de la tomaquera, es mor?
  • Si deixem un tomàquet cobert d'aigua, també hi apareixen fongs?
  • etc.
Si vols veure les meves observacions i el procés de floridura del meu tomàquet, clica aquí.

1 comentari: